Bokprogrammet – Andri Snær, Sjón and Auður Jónsdóttir

Andri Snær Magnason, Sjón and Auður Jónsdóttir are represented in Bokprogrammet, NRK1 Norway February 10th. Dreamland is not yet published in Norway but the Blue Planet was recently released as an audiobook by Karviland. 

NRK1 tirsdag 10. februar kl 22.30 Bokprogrammet: Litterær gulltid på Island

Krise i økonomien – gullalder for litteraturen? Midt i de verste tumultene dro Bokprogrammet til Island for å undersøke forfatterens rolle i krisetider.  

Island er et av de landene som er hardest rammet av finanskrisen. Økonomien er på felgen, folk samler seg til rasende protester mot regjering og bankvesen. Hva gjør forfattere når et land rammes av krise? Har de et ansvar? Og tar de ansvar?

BokprogrammetSelvhjelp for en skremt nasjon
Forfatteren Andri Snær Magnason var blant dem som forutså den økonomiske krisen på Island. I 2006 utgav han boken “Draumalandið”, med undertittel “En selvhjelpsbok for en skremt nasjon”.

Her prøver han å få folk til å forstå at det ikke er én, altomfattende løsning Island trenger, men mange små. Nå er Andri en av Islands mest etterspurte forfattere og foredragsholdere: -Krisen fremmer folks interesse for kreative løsninger, hevder han.

Litteratur-materiale
En annen som ser kreative muligheter i finansielt kaos, er forfatteren Sjón, også kjent som tekstforfatter for artisten Björk og for librettoen til Lars von Triers musikalfilm “Dancer in the Dark”. Når det gjelder Islands situasjon, virker han snarere begeistret enn bekymret.

-Jeg er faktisk glad for at vi har havnet i denne ekstreme situasjonen, sier han. -Det bringer til overflaten mange av spenningene som har ligget under overflaten i det islandske samfunnet. For å være litt egoistisk: Dette er det materiale som litteratur skapes av. 

Ute en vinternatt før
Nå er det ikke første gang den lille øya i Nordatlanteren opplever ruskevær. Det hardføre folket har gjennomlevd alt fra blodige ættefeider, pest og hungersnød via vulkanutbrudd og torskekrig, til dansk og amerikansk kulturimperialisme. 

-Island har igjen havnet midt i en storm, som begynner i utlandet, akkurat som under den annen verdenskrig. Og selv om dette ikke kan sammenlignes med krigen, så har det skjedd svært dramatiske endringer i løpet av noen måneder, sier Halldor Gudmundsson. Han har skrevet en 834 siders biografi om nasjonalikonet og nobelprisvinneren Halldór Laxness, som Gudmundsson også omtaler som Europas siste nasjonalskald.

Laxness’ barnebarn
Bokprogrammet har også møtt barnebarnet til Halldór Laxness, Audur Jónsdóttir. Hun er født i 1973 og tilhører dermed en generasjon islendinger som har vendt seg til en høy levestandard og materiell velstand, og som dermed opplever den økonomiske krisen spesielt dramatisk. Hun bor nå i Spania, der hun skrev romanen “Dem i kælderen”, som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. 

Som forfatter er Audur opptatt av å ta temperaturen på samtiden og skildre generasjonskonflikter, mellom hippieorienterte foreldre og deres forsømte, nyliberalistiske barn. Hun er ikke nådig mot 68-generasjonen, som hun mener forsømte sine barn: -Men jeg må innrømme at det Island nå opplever, overgår de kriser min foreldregenerasjon fikk i stand, sier hun.

Egenprodusert litteraturserie fra NRK Kultur (2008)
Programleder: Hans Olav Brenner 
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57 
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no

Leave a Comment